logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

TILEGRAFEIO RESTORATION | TATOI-ATHENS

Η μελέτη αφορά στην συντήρηση, στερέωση και αποκατάσταση του κτιρίου των Τηλεπικοινωνιών  (Τηλεγραφείο), που βρίσκεται εντός του κτήματος Τατοϊου στην Πάρνηθα. Η μελέτη ανατέθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου και δωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για την εκτέλεση του έργου. Το κτήμα βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα δάση της Αττικής στις ανατολικές υπώρειες της Πάρνηθας και αποτελεί έναν μοναδικό για την Ελλάδα χώρο, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, στον οποίο περιλαμβάνονται εξαιρετικού ενδιαφέροντος κατασκευές, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Το κτισμένο περιβάλλον συμπληρώνουν υπαίθριες διαμορφώσεις και κήποι. Το σύνολο χωρίζεται σε υποενότητες με  διαφορετική λειτουργία και χαρακτήρα, χωροθετημένες σε διάφορες θέσεις του κτήματος, μέσα σε τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Το κτήμα συνδέθηκε όσο κανένας άλλος με τη δυναστεία του Γεωργίου Α΄, ενώ υπήρξε γνωστός και για τις καλλιέργειές του, τα κοπάδια του και την παραγωγή προϊόντων, που συχνά διοχέτευε στην αγορά.  Το 1898 η έκταση του κτήματος έφτασε τα 47.427 στρ. κρό μουσείο με τα ευρή-ματα των μικροανασκαφών στην περιοχή. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1916 σηματοδοτεί το τέλος της χρυσής εποχής. Γύρω στο 1937-39 θα πραγματοποιηθούν έντονες επεμβάσεις και στην έπαυλη. Αρχιτέκτονες την περίοδο είναι ο Αναστ. Μεταξάς, ο Εμμ. Λαζαρίδης και ο Κων/νος Σακελλάριος. Τον Μάρτιο του 2003 το Τατόι περιήλθε στην κυριότητα του κράτους και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το κτίριο των Τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στην Παλατιανή ενότητα στο βορειοδυτικό τμήμα του Κτήματος και ανάμεσα στην οικία Φροντιστή και στην οικία Sturm και σε μικρή απόσταση από το κτίριο του Προσωπικού, το Υπασπιστήριο και τα Ανάκτορα. Αρχικά αναφέρεται ως η οικία του Χόλτσμαν, του πρώτου τηλεγραφητή του Τατοΐου. Στην πυρκαγιά του 1916, το κτίριο βλάπτεται σημαντικά πλην όμως δεν καταστρέφεται ολοσχερώς. Αργότερα εκεί θα μεταφερθεί το τηλεφωνικό κέντρο των ανακτόρων, από το υπασπιστήριο όπου στεγαζόταν προηγουμένως. Στην περίοδο της βασιλείας του Παύλου Α’ και του Κωνσταντίνου Β’, εργάζονταν σε αυτό, πέντε τηλεφωνητές και ένας προϊστάμενος, όλοι υπάλληλοι του ΟΤΕ. Το κτίριο σχεδόν ορθογωνικής μορφής κτισμένο σε τεχνητά διαμορφωμένο πλάτωμα, διαρθρώνεται ογκοπλαστικά σε δύο τμήματα, το ένα στα νοτιοδυτικά, που αποτελεί και το κυρίως κτίριο, το άλλο, σαφώς μικρότερο σε μέγεθος, στα βορειοανατολικά με βοηθητική χρήση. Το κτίριο ως σύνθεση όγκων συμπληρώνουν δύο κεραμοσκεπή ξύλινα στέγαστρα, που καλύπτουν αντίστοιχα δύο υπερυψωμένες αυλές. Από την αρχειακή έρευνα δεν προκύπτουν στοιχεία για την πραγματοποίηση επισκευών, επεμβάσεων ή αναστηλωτικών εργασιών στο κτίριο, είτε προ, είτε μετά το 2003 που το Κτήμα περιήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Στο κτίριο εντοπίζονται αποσπασματικές ενδείξεις πραγματοποίησης επισκευαστικών εργασιών μικρής κλίμακας και άλλες που σχετίζονται περισσότερο με την οικοδομική του ιστορία.

Η αποκατάσταση του κτιρίου θα γίνει με σεβασμό προς τις νεότερες επεμβάσεις και μετασκευές, που αποτελούν μέρος της ιστορικής εξέλιξής του, στο βαθμό βέβαια που δεν αλλοιώνουν τη γενικότερη εικόνα του. Επεμβάσεις που αποσκοπούν στην επαναφορά του μνημείου στην αρχική του μορφή θα πραγματοποιηθούν, εφόσον υπάρχει βεβαιότητα ως προς αυτήν.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

ALTERA PARS ARCHITECTS

-

ΠΙΤΤΑΚΙΔΗΣ Ζ. | ΜΑΡΚΟΥΙΖΟΣ Π.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΚΟΛΥΒΑ ΕΛΛΙΑΝΑ

ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ

ΣΤ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΜΕΛΕΤΗ

2014-2015

Category:

RESTORATION